Ανακαλύψετε τα αξιοθέατα στη Σίφνο, τις μοναδικές παραλίες, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του νησιού.

Το νησί της Σίφνου σύμφωνα με τις αρχαιολογικές ενδείξεις κατοικείτο τουλάχιστον 4000 χρόνια πριν την κοινή εποχή. Βρισκόταν στο κέντρο της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής, όπως και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα ιστορίας της Σίφνου υπήρξε έντονη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, με τα πιο χαρακτηριστικά εναπομείναντα και διατηρούμενα μέρη να παρατίθενται παρακάτω.

Εκτός αυτών μπορείτε επίσης να διαβάσετε για όλους τους χώρους που αξίζει να επισκεφθείτε κατά τη διαμονή σας στη Σίφνο, από τα μουσεία του νησιού, μέχρι τις υπέροχες παραλίες του.

Αξιοθέατα στη Σίφνο:

Αρχαίες Ακροπόλεις & Μουσεία

  • Ακρόπολη οικισμού «Κάστρο»

Το Κάστρο αποτελούσε την παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου και κατοικείται αδιάλειπτα από την 3η χιλιετία π.Χ.. Στην κορυφή του ελλειψοειδή λόφου του οικισμού βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης του Κάστρου. Τείχη από σιφνέικο μάρμαρο, ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, αρχαίες κολώνες, «λότζιες» (πύλες-στοές) και εκκλησάκια του 16ου και 17ου αι. συνθέτουν τη μοναδική αρχαία ακρόπολη του Κάστρου.

  • Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα

Η Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα χρονολογείται από το 13ο αι. π.Χ. και είναι ο πρώτος οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος ανάμεσα από τα αξιοθέατα στη Σίφνο. Το συγκρότημα της ακροπόλεως περιλαμβάνει ένα μεγαλοπρεπές μυκηναϊκό τείχος και ένα πυκνό πολεοδομικό ιστό αποτελούμενο από δρόμους, οικοδομήματα, ένα μεγάλο ιερό, έργα διαχείρησης των ομβρίων υδάτων και πολλά ακόμη ευρήματα.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα λειτουργεί και το πιο πρόσφατο μουσείο της Σίφνου με εκθέματα όχι μόνο από την Ακρόπολη, αλλά και από το υπόλοιπο νησί.

  • Ακρόπολη Αγίου Νικήτα

H Ακρόπολη του Αγίου Νικήτα χρονολογείται από τον 6ο αι. π.Χ. και είναι προσβάσιμη έπειτα από μία μοναδική πεζοπορική διαδρομή και ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει μέρη από τα αρχαία της τείχη, αλλά και απομεινάρια αρχαίου πύργου.

  • Ακρόπολη Προφήτη Ηλία Τρουλλακίου

Η Ακρόπολη Προφήτη Ηλία Τρουλλακίου χρονολογείται από τον 6ου αι. π.Χ. και είναι και αυτή προσβάσιμη ύστερα από πεζοπορική διαδρομή ως την κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία, όπου εκεί βρίσκονται τα εναπομείναντα μέρη της αρχαίας Ακρόπολης.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου (Κάστρο)

To αρχαιολογικό μουσείο Σίφνου βρίσκεται στον οικισμό «Κάστρο» και περιλαμβάνει εκθέματα από τον 8ο έως τον 1ο αι. π.Χ. όπως νομίσματα, κεραμικά, γλυπτά, αγάλματα και άλλα μαρμάρινα εκθέματα όπως επιτύμβιες στήλες και κιονόκρανα.

Σίφνος

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Στην πολιτισμική ιστορία της Σίφνου εντάσσονται και οι πάρα πολλές εκκλησίες και τα Μοναστήριου του νησιού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο λαός, στη Σίφνο υπάρχουν πάνω από 360 εκκλησίες «μία για κάθε μία ημέρα σχεδόν του χρόνου», με τις περισσότερες να αποτελούν ιστορικά μνημεία του νησιού. Τα πιο αξιοσημείωτα μοναστήρια από τα αξιοθέατα στη Σίφνο είναι τα εξής:

• Μοναστήρι Βρυσιανής Εξαμπέλων

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Σίφνου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Στο Μοναστήρι μπορείτε να βρείτε και το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με πληθώρα θρησκευτικών και εκκλησιαστικών εκθεμάτων από τον 17ο αι. και όχι μόνο.

• Μοναστήρι Προφήτη Ηλία Αψηλού

Είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης

• Μοναστήρι Χρυσοστόμου (Κάτω Πετάλι)

Ακόμη ένα ιστορικό Μοναστήρι του νησιού, στο οποίο λειτούργησε τον 17ο αι. το πρώτο Ελληνικό σχολείο της Σίφνου. Στο ίδιο Μοναστήρι λειτούργησε αργότερα και η «Σχολή Παναγίου Τάφου».

• Μοναστήρι Παναγίας Φυρογείων (Καταβατή)

Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και έχει βραβευτεί με το τιμητικό δίπλωμα «Europa Nostra» για την αναστήλωσή της από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

• Μοναστήρι Παναγίας του Βουνού

Xτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και βρίσκεται 500 μέτρα από το δρόμο Απολλωνίας – Πλατύ Γιαλού έχοντας μία εκπληκτική θέα προς τον τελευταίο οικισμό.

Άλλες αξιοσημείωτες εκκλησίες της Σίφνου είναι: η Παναγία Χρυσοπηγή η οποία είναι και Πολιούχους της Σίφνου, η εκκλησία των Επτά Μαρτύρων (όπου αμφότερες οι δύο τελευταίες είναι χτισμένες σε χερσονήσους) και πολλές ακόμη.

 

Παραλίες

Οι παραλίες της Σίφνου βραβεύονται κάθε χρόνο με τη «Γαλάζια Σημαία» και είναι για όλα τα γούστα. Από οργανωμένες μέχρι και πιο ερημικές και από παραλίες με βότσαλο μέχρι χρυσαφένιες αμμουδιές είναι όλες πραγματικά αξιοθέατα στη Σίφνο. Οι πιο αξιοπρόσεχτες είναι οι εξής:

• Πλατύς Γιαλός

Η παραλία του Πλατύ Γιαλού είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλαδων και βραβεύεται κάθε χρόνο με τη «Γαλάζια Σημαία» από το FEE της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς πληροί τις προϋποθέσεις ποιότητας, υπηρεσιών, ασφάλειας και εγκαταστάσεων. Στην παραλία μπορείτε να βρείτε μία πληθώρα καταστημάτων εστιάσης, τουρισμού, αλλά και πληροφοριών. Στον Πλατύ Γιαλό επίσης θα βρείτε ένα μικρό θεατράκι, καταφύγιο αλιευτικών σκαφών και στην ευρύτερη περιοχή του μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαίο «Άσπρο Πύργο», αλλά και την αρχαιότερη (11ος αι.) εκκλησία του νησιού, την Παναγία Κιτριανή (ή Κυπριανή) στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι.

• Καμάρες

Ακόμη μία παραλία βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ακτή μήκους 6,5 χιλιομέτρων. Στην παραλία των Καμαρών μπορείτε να βρείτε κάθε κατάστημα και υπηρεσία που επιθυμείτε και να απολαύσετε μία αμμώδη ακτή με μοναδική παρθένα βλάστηση.

• Βαθύ

Από τις ομορφότερες παραλίες με άμμο της Σίφνου, αλλά και από τις μεγαλύτερες. Σε αυτήν μπορείτε να βρείτε και το εκκλησάκι των Ταξιαρχών χρονολογίας 16ου αιώνα.

Οι παραπάνω δεν αποτελούν τις μοναδικές της Σίφνου, καθώς το νησί διαθέτει τουλάχιστον 28 όμορφες και συνάμα μοναδικές παραλίες που αξίζει να επισκεφθεί ο τουρίστας.